Voor de ‘ik wil niet’ eters en kindjes met oneindige honger: de Monkeyplatter

 

Terwijl Jay toen hij jonger was eigenlijk alles at wat hij kreeg voorgeschoteld, is hij tegenwoordig een stuk kieskeuriger wat avondeten betreft. Het zou natuurlijk heel goed aan mijn ‘keukenprinses’ skills kunnen liggen, maar ik ga er maar vanuit dat het bij zijn leeftijd hoort. Overdag overleeft hij op ontbijt, fruit en lunch. Als het tijd is voor het avondeten roept hij eigenlijk standaard ‘mam, eten we pompoensoep?’. Als ik dan zeg ‘nee we eten… (vul maar in), roept hij heel hard “Iiiiieeeew, dat lust ik niet hoor”.  Alsof ik hem zojuist verteld heb dat we een dampende drol met vliegen eten in plaats van bijvoorbeeld aardappelen met groente en een stukje vlees.

Daarom geef ik hem tegenwoordig tussen de middag een monkeyplatter. Een wat, hoor ik je denken?! Een monkey platter is eigenlijk niets meer dan een groot bord waar je van alles wat op legt: groenten, fruit, brood, vlees, kaas, ei, … eventueel met een dipsausje. Je kind bepaalt zelf wat en hoeveel hij eet. En wanneer. En jij bepaalt natuurlijk wat je op het bord legt! Zo krijgt je kindje toch alvast alles binnen wat hij of zij nodig heeft en is het met avondeten niet zo erg als er een keer wat minder gegeten wordt.

Het grootste voordeel van een monkeyplatter is dat je het de hele dag op verschillende momenten kan aanbieden. Je kunt een ontbijt plateau maken, lunch met stukjes brood en verschillende soorten beleg, avondeten met groente, aardappeltjes, vlees etc. Doordat je op deze manier van de eetmomenten echt een feestje maakt, wordt het voor een kind heel interessant om nieuwe smaken te ontdekken en daarmee alle voedingsstoffen binnen te krijgen die ze nodig hebben. Je kan het uiteraard zo simpel en ingewikkeld maken als je wil. Vandaag heb ik gekozen voor een dino lunch, iets meer werk maar het staat heel gezellig en maakt het extra interessant voor je kindje om er van te proeven.

Kende jij de monkeyplatter al? Wat doe jij er allemaal op? Of lees je er nu voor het eerst over? Is het iets voor jouw kleine apen?

Meer informatie over de achtergrond van de monkeyplatter lees je hier: http://www.groenevrouw.nl/monkey-platter-laat-je-koter-kiezen/

No Comments

Leave a Comment